,
  • BIST 9094.18
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 26 °C

ABD'den Türkiye'ye "S-400" tehdidi

ABD'den Türkiye'ye "S-400" tehdidi
ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibiyle Venezuela toplantısı için bulunduğu Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtladı, Washington ve Ankara arasında yaşanan S-400 ve F-35 konularına değindi.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, S-400 konusunda ısrarına devam ettiği takdirde Türkiye'yi F-35 projesinden çıkarabilecekleri tehdidinde bulundu.

Bir gazetecinin "S-400 konusunda Türkiye ile ilişkiler şu anda hangi noktada? Bir anlaşmaya varabildiniz mi?" sorusuna Shanahan, "Bir anlaşmaya varmadık. Ancak Türkiye ile sürekli konuşuyoruz. Çünkü onlarla eş zamanlı olarak Suriye konusunda da çalışıyoruz. İnsanların aynı anda çoklu görüşmeler yaparak farklı düzeylerde ileri ya da geri gitmelerin yaşanmasının mümkün olduğunu ancak hala stratejik ortak olduğumuzu anlamaları önemli." yanıtını verdi.

Amerika’nın S-400 konusunda pozisyonunun değişmediğini vurgulayan Shanahan, S-400 konusunda bir çözüm bulamadıkları takdirde, "işin ilerlemesi için planlarını uygulamak zorunda" olduklarını söyledi. Shanahan, "Bu planları uygulamak zorunda mı kalırsınız bilemezsiniz ama iyi planımız olduğundan emin olmak zorundasınız değil mi?." diye ekledi.

"Türkiye’den bu projeyi (F-35) çıkarmak zorunda kalırız"

Shanahan "Eğer Türkiye S-400 kararında kararlı ise biz de Türkiye’den bu projeyi (F-35) çıkarmak zorunda kalırız." tehdidinde bulundu.

Bunun için bir takvim ya da Türkiye’ye tanınan bir süre olup olmadığının sorulması üzerine Shanahan, böyle bir süre ya da takvimin olmadığını belirterek, "Tek takvim, uçakların teslim tarihi. Ama eğer bir şey yapacaksanız, bu konuda ciddi davranmalı ve planlarınız ona göre uygulamaya koymalısınız." ifadelerini kullandı.

Shanahan, "Türkiye ile yaptığınız görüşmelerde onların hazır olduğunu hissettiniz mi?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi: "Onlar için durum karmaşık. Gerçekten karmaşık. Ben anlamaya çalışıyorum. Karar almak büyük bir iştir. Orada durup onlara baskı uygularsak bu muhtemelen durumu daha da karmaşıklaştırır. Ama bir planımız var."

İncirlik Üssü konusu

Shanahan’a "Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması halinde İncirlik Üssü üzerinden bir misilleme yapacakları konusunda endişeli misiniz?" diye soruldu.

Shanahan, "Hayır. Bakan Akar ve benim vurguladığımız şeylerden biri bu. Onlar bizim stratejik ortağımız. Önemli olan bu. Buna uzun vadeli bir ilişki olarak bakmak zorundasınız. Şimdi, S-400’ler ve F-35’ler bir arada olmuyor. Bu büyük bir engel." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55