,
  • BIST 9544.47
  • Altın 2488.366
  • Dolar 32.5182
  • Euro 34.8323
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C

ABD- Suudi Arabistan nikâhı bozuluyor!

ABD- Suudi Arabistan nikâhı bozuluyor!
Siyaset bilimi uzmanı Prof. Dr. Mithat Baydur, yeni yasa nedeniyle sadece Suudi Arabistan’ın değil, ABD’de yatırım yapmayı planlayan tüm ülkelerin daha temkinli olacağını belirterek orta-uzun vadede ABD’nin bundan çok etkileneceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, Suudi Arabistan’a 11 Eylül saldırılarından dolayı dava açılmasına imkân tanıyan yasanın çıkmasının başta Suudi Arabistan olmak üzere özellikle ABD’de yatırım yapmayı planlayan ülkelerin yaklaşımını da etkileyeceğini söyledi.

 

Yeni yasa ile ABD’nin Suudi Arabistan’ı bu saldırılar çerçevesinde suçlu bulduğu ve bunu tazmin ettirmeye kararlı olduğunun anlaşıldığını belirten Prof.Dr. Mithat Baydur, “Eşini Pentagon saldırılarında kaybeden Stephanie Desimone isimli kadın Suudi Arabistan’dan tazminat istiyor. Kuşkusuz bu yeni dinamik ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini de fazlasıyla etkileyecektir” diye konuştu.

 

Prof.Dr. Mithat Baydur, yeni yasayla beraber ortaya çıkan tabloyu da analiz ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her bir yakınını kaybeden 1-2 milyon dolar istese, 8-10 trilyon dolarlık bir dava süreci gözüküyor.

ABD ısrarla harekete geçti. Suudi Arabistan’a finansal açıdan önemli bir darbe vuracak.

ABD, Suudiler’in bu işte bir dahli olduğu konusu müphem olmasına rağmen Amerika finansal sistemi içindeki Suudi parasının dışarıya kaçma ihtimalini sıfırlamak istiyor.

Suudi Arabistan’ın Suriye olayları çerçevesinde ABD ile birlikte hareket etmek yerine 34 İslam ülkesi ile birlikte bir “İslam Ordusu” kurabilme projesinin ABD‘den aldığı yanıt olarak değerlendirilebilir.

ABD’nin İran ile yakınlaşması ve İran’ı uluslararası sisteme entegre etmek istemesi ABD-Suudi ilişkilerini iyice gerginleştirdi.

ABD’de bazı siyasal cenahların Suudi Arabistan’ı küresel terörün baş destekçisi ve finansörü olarak değerlendirmesi, Ortadoğu’da Rusya – Suudi Arabistan yakınlaştırmasını getirdiğinde bölgesel dengeler tümüyle değişecektir.

ABD’nin 750 milyar dolarlık Suudi varlıklarına el koyması ileride ABD’ye yatırım yapacak tüm ülkelerin temkinli olmasını getirecek ve orta-uzun vadede ABD bundan çok etkilenecek.

Kuşkusuz, ABD üzerinden İsrail de bölgede giderek yalnızlaşacak ve bu tepkilerden dolaylı olarak payına düşeni alacak.”

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55