,
  • BIST 9524.59
  • Altın 2490.695
  • Dolar 32.5745
  • Euro 34.6794
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C

AB liderleri yarın Paris'te bir araya gelecek

AB liderleri yarın Paris'te bir araya gelecek
AB üyesi 27 ülke lideri, yarın AB Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde Paris yakınlarındaki Versay Sarayı'nda toplanacak.

İki gün sürecek AB Liderler Zirvesi'nde Rusya-Ukrayna savaşı, ana gündem maddesi olarak ele alınacak.

Yaptırımlar

Liderler, Rusya'ya Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle uygulanan yaptırımların etkisini değerlendirirken, yeni olası yaptırımları da ele alacak. 

Liderler, SWIFT sisteminden atılması muhtemel ilave Rus bankaları konusunu da görüşecek.

AB'nin, ABD ve İngiltere benzeri biçimde Rusya'dan petrol ithalatını yasaklanması konusu da tartışılacaklar arasında. AB ülkelerinin petrol konusunda Rusya'ya yüksek oranda bağımlılığı söz konusu ve bu konuda hızlı bir adım beklenmiyor.

Ukrayna'nın AB üyeliği

Ukrayna'nın AB'ye yaptığı üyelik başvurusu da gündemde. 

Ukrayna ile birlikte Moldova ve Gürcistan da AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuştu. Liderler bu ülkelere nasıl bir cevap verileceğini görüşecek.

Bazı AB üyesi ülkeler özellikle Ukrayna'nın hızlandırılmış sistemle AB'ye dâhil edilmesini isterken özellikle Batı Avrupa ülkeleri üyeliğin uzun bir süreç olduğunu ve gerekli kriterlerin yerine getirilmesini istiyor. 

Ukrayna'nın üyelik sürecine paralel Ortak Pazara ve AB enerji piyasalarına erişimin sağlanması da zirvede tartışılacak. 

Mülteciler

Liderler, 2015-2016 döneminden bu yana AB'nin karşılaştığı en büyük mülteci akını konusunu da görüşecek. AB liderleri bu bağlamda son iki haftada Ukrayna'dan gelen 2 milyon sığınmacıyı ve yeni geleceklere nasıl destek sağlanacağını da tartışacak. 

Savunma

Zirvede, savunma alanı tartışılacak. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Avrupa'da güvenlik konusu daha da ön plana çıktı. 

Enerji

Enerji toplantılarda ele alınacak bir başka başlık. Liderler, Rusya'ya doğal gaz, petrol ve kömürde olan bağımlılıklarını düşürmek üzere atılabilecekleri adımları tartışacak. 

Enerji arz güvenliği dışında son dönemde hızla artan petrol ve doğal gaz gibi ürünlerin fiyatları da değerlendirilecek. Bu konuda alınabilecek tedbirler tartışılacak. B

Zirve çerçevesinde stratejik ürünlerde dışa bağımlılık konusu da görüşülecek. Burada özellikle kritik ham maddeler ile çip gibi teknolojilerde izlenecek yol haritası belirlenmeye çalışılacak.

Gıda konusu da liderlerin gündemine gelecek. Rusya ve Ukrayna küresel buğday piyasasının yüzde 30'unu oluşturuyor. Bu piyasalarda da dalgalanma yaşanıyor. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55