,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C

​AB Konseyi Başkanı Michel: BM'nin mevcut sistemi yeterli değil, acil reform yapılmalı

​AB Konseyi Başkanı Michel: BM'nin mevcut sistemi yeterli değil, acil reform yapılmalı
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, mevcut sistemin yeterli olmadığını söyleyerek, "BM'de acilen reform yapılmalı" açıklamasını yaptı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nde reforma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Charles yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nde veto kullanımının bir istisna olması gerektiğini söyleyerek, "Birleşmiş Milletler'de (BM) her birimiz, sağlam birçok taraflı sistemin karşılıklı güveni gerektirdiğini biliyoruz, ancak mevcut sistem yeterince kapsayıcı veya temsili değil. Veto hakkının kullanılması kabul edilmez olmalıdır. Kurallarda iyileştirmeler ve reformun gerekli ve acil olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı. Michel, veto yetkisinin istisnai durumlarda kullanılması ve Rusya gibi "haksız savaş başlatan ülkelerin" üyeliğinin askıya alınması gerektiğini ifade ederek, "Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi sebepsiz ve haksız bir savaş başlattığında ve o ülkenin üyeliği BM Genel Kurulu tarafından otomatikman askıya alınmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Michel, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşla ilgili yalan iddialarda bulunduğunu belirterek, "Hiç kimse Rusya'yı tehdit etmedi, saldırmadı, işgal etmedi ve kesinlikle hiç kimse Rusya ile bir çatışma istemedi. Herkesin güvenliğini ve refahını tehlikeye atmaktan ne çıkarımız olabilir ki?" dedi.

Michel, Rusya'nın şimdi nükleer silah kullanımı ve Avrupa'nın en büyük nükleer santralini askeri üs olarak kullanmakla tehdit ettiğini söyleyerek, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından Zaporijya Nükleer Santrali'nde yapılan çalışmaları desteklediğini ifade etti.

Michel, iklim krizine yönelik birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Enerji krizinin üstesinden gelmek, iklim tehlikesini geri püskürtmek, biyolojik çeşitliliğimizi ve okyanuslarımızı korumak geleceğimizi korumak demektir. Hiçbir ülke kendi başına gezegeni koruyamaz. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin iklimi korumak için aynı yolu izlemesini bekliyoruz" dedi. Tarihin bir dönüm noktasında bulunulduğunu söyleyen Michel, "Kolektif bilgeliğe inanıyorum, bilimin ve bilginin dünyaya yeniden umut vereceğine inanıyorum. Bir aydınlanmaya ihtiyacımız var bu birlikte olmalı" diye kaydetti. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55