,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C

AB Bakanı Ömer Çelik: Biz mezhepçi gruplara karşıyız

AB Bakanı Ömer Çelik: Biz mezhepçi gruplara karşıyız
TGRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ömer Çelik, başkanlık sisteminin yapısal bir zorunluluk olduğunu ve konuyla ilgili çalışmalarının hazır bulunduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Bizim herhangi bir gruba Şii ya da Sünni diye karşıtlığımız veya yakınlığımız söz konusu olamaz. Biz mezhepçi gruplara karşıyız. Mezhepçi gruplar da ister Şii olsun ister Sünni olsun, bunların bölgeye getirdiği şey felakettir" dedi.

Türk tipi başkanlık' sisteminin kötü algılandığını söyleyen Çelik, bunun evrensel olanla çatışması gerekmediğine dikkati çekti. Çelik ayrıca başkanlık sistemi ile ilgili tarih vermenin doğru olmayacağını ifade etti.

FIRAT KALKANI HAREKATI

Çelik, Fırat Kalkanı Harekatı ve Suriye ile Irak'taki son duruma ilişkin de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin Irak ve Suriye topraklarında hiçbir talebi olmadığına yönelik sözünü hatırlattı.

Türkiye sınırındaki her terör örgütünün, ülke için güvenlik tehdidi oluşturacağına işaret eden Çelik, "Biz Irak'ta Irakçılık, Suriye'de Suriyecilik yapıyoruz. Türk dış politikasının esası, bu bölgelerin barış ve refahı temelindeki projelere yaklaşmaktır. Bizim herhangi bir gruba Şii ya da Sünni diye karşıtlığımız veya yakınlığımız söz konusu olamaz. Biz mezhepçi gruplara karşıyız. Mezhepçi gruplar da ister Şii olsun ister Sünni olsun, bunların bölgeye getirdiği şey felakettir" dedi. Türkiye'nin Musul harekatının parçası olduğunu söyleyen Çelik, Irak'ın bütünlüğünden yana olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE İLE AB ARASINDAKİ VİZE SERBESTİSİ

Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin Geri Kabul Anlaşması'nın bir parçası olduğunu anımsatan Çelik, terör yasasının değiştirilemeyeceğine değindi. Çelik, eğer vize serbestisi konusunda yıl sonuna kadar adım atılmazsa, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının 'doğal ölümünün' de gerçekleşeceğini söyledi. Çelik, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açmaya hazır olduğunu ve Slovakya'nın dönem başkanlığında yargı ve temel haklarla ilgili 23'üncü, adalet, özgürlük ve güvenlikle ilgili 24'üncü fasılların açılması konusunda umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55