,
  • BIST 9550.6
  • Altın 2485.251
  • Dolar 32.5036
  • Euro 34.8014
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 22 °C

9 bin Suriyeli bayram için ülkesine geçti

9 bin Suriyeli bayram için ülkesine geçti
On bir ayın sultanı Ramazan'ı ve bayramı ülkelerinde geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından Kilis'e gelen ve Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçen Suriyelilerin sayısı 9 bine ulaştı.

Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye yerleşen ve yıllar sonra Ramazan ayını ve bayramı ülkelerinde geçirecek olmanın sevincini yaşayan Suriyeliler, Kilis'teki sınır kapısından ülkelerine geçiyor.

Ramazan ayını ve bayramı ülkelerinde, yakınlarıyla geçirmek isteyen Suriyelilerin Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki geçişleri devam ediyor. On bir ayın sultanı Ramazan'ı ve bayramı ülkelerinde geçirmek için Türkiye'nin dört bir tarafından Kilis'e gelen ve Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan geçen Suriyelilerin sayısı 9 bine ulaştı.

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla güvenli hale getirilen; Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve El-Bab gibi bölgelerdeki yakınlarının yanında bayramı geçirmek üzere randevu alan yaklaşık 22 bin Suriyeliden 9 bini ülkesine gitti.

Ülkelerine giden Suriyelilerin sevinci görülmeye değer

Suriyelilerin yoğunluk meydana getirdiği sınır kapısından geçişler halen devam ederken, yıllar sonra ülkelerine geçen Suriyelilerin sevinci gözlerinden okunuyor. Kilis Valiliği'nin izniyle Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, valilik tarafından oluşturulan randevu sistemine kaydını yaptırarak sınır kapısındaki gümrük sahasına alınıyor. Ardından Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis nezaretinde işlemlerini yaptıran Suriyeliler, Kilis İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kurulan sağlık merkezinde 0-15 yaş grubundaki çocuklarının eksik aşılarını yaptırıyor. Daha sonra da gümrük muhafaza ekiplerinin kontrolünün ardından otobüslerle bayram için ülkelerine dönüyorlar.

Şu ana kadar sınırdan geçen Suriyelilerin sayısı yaklaşık 10 bine ulaşırken, sıcak havanın da etkisiyle çocukların, yaşlıların ve engellilerin zorlandığı gözleniyor.

Doğup büyüdükleri ülkelerine geçmek için her türlü zorluğu göze alan Suriyelilerin, kimileri kapıların açılmasıyla ellerinde çantaları ile koşarak sınırı geçerken, yaşlı ve engelliler ise yakınlarının yardımıyla sınırı geçiyor.

"Huzur içinde yaşamak istiyoruz"

Ramazan Bayramını ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, Suriye'de terk etmek zorunda kaldıkları yakınlarını çok özlediklerini belirterek, bu savaşın bitmesini ve doğup büyüdükleri topraklarda tekrar huzur içerisinde yaşamak istediklerini söylediler.

Bayram için ülkesine gideceği için çok mutlu olduğunu belirten Hüseyin Şeyh Muhammed, "7 yıldır Türkiye'deyim, her bayram ülkeme gidiyorum. Sevinçli ve mutluyuz, sonuçta vatanımıza gidiyoruz. Ağabeyimin yanına gideceğim. Ağabeyim Şeyh Mehmet köyünde oturuyor, onların yanına gidiyoruz. Elbette bayram sevinci var, bayram sevinçli olmaz mı?" dedi.

 

İkinci defa bayram için ülkesine gittiğini belirten Tel All Arabu da "5 yıldır Türkiye'deyim. Suriye'ye gidiyorum. Suriye'de savaş olduğu için Türkiye'ye gelmiştim. Şu anda burada mutluyum. Suriye'de annem ve babam var. Bayramlarını kutlamak için yanlarına gideceğim. Bayramda ülkemde olacağım için çok mutluyum. Ülkemi ve ailemi çok özledim." ifadelerini kullandı.

Suriye'deki savaştan dolayı 8 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirten Muhammed El Ali de "Suriye'de 2 çocuğum var. İkisi de Tel Rıfat'ta kalıyor. Onları görmeyeli 8 yıl oldu. Türkiye'ye teşekkürler ediyorum. Bizlere kapılarını açtılar. Allah'a şükürler olsun, ülkemize geçiyoruz. Ülkemize geçmek için bekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55