,
  • BIST 8718.11
  • Altın 2246.928
  • Dolar 32.3334
  • Euro 35.1703
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C
  • Antalya 11 °C

650 yıllık türbenin taşınma işlemleri başladı

650 yıllık türbenin taşınma işlemleri başladı
Ilısu Barajı altında kalacak Hasankeyf'te, tarihi eserlerin taşınmasına başlanıyor.

Ilısu Barajı ile sulara gömülecek olan Batman'ın antik kenti Hasankeyf'te bulunan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin, özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınması için çalışmalara başlandı.

zeynel-bey-turbesi-.jpgTaşınması hedeflenen Zeynel Bey Türbesi, bu sayede Hasankeyf’te taşınacak ilk tarihi eser olacak.

Yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olacak projede türbenin taşınması raylı sistemlerle gerçekleşecek.

Ilısu Barajı HES projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak olan Zeynel Türbesinin Yeni Hasankeyf Yerleşim alanına taşınması için 2015 yılı içerisinde DSİ Genel Müdürlüğünce ihalesi yapılıp, türbenin taşıma işini Hollanda firması üstlendiği bildirildi.

zeynel-bey-turbesi--001.jpg

Bu kapsamda, Zeynel Bey Türbesinde firma tarafından yapılan son çalışmaları yerinde incelemek ve taşınma süreci hakkında firma yetkililerinden bilgi almak üzere Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven incelemelerde bulunarak, eserin taşınması ve yapılan son çalışmalar hakkında firma yetkililerinden detaylı bilgi aldı.

Hasankeyf Kaymakamı Baygüven konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin, baraj suyundan zarar görmemesi için belirlenen yeni yerine taşınacağını söyledi.

zeynel-bey-turbesi--002.jpgZeynel Bey Türbesi'nin tarihi hakkında da bilgiler aktaran Baygüven, “Akkoyunlu hükümdarının oğlu için yapılan türbenin tarihi geçmişi oldukça eskiye dayanıyor. Tarihi Hasankeyf ilçesinin önemli yapılarından birisi de Zeynel Bey Türbesidir. Türbe tam olarak 650 yıllık geçmişe sahiptir. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu Zeynel Bey için yaptırılan türbe, Türkiye'de ilk kez uygulanacak özel bir yöntem ile yeni yerine taşınacak.” dedi.

zeynel-bey-turbesi--003.jpgTürbenin tarihçesi

Zeynel Bey Türbesi 1462-1482 yıllarında Hasankeyf'te hüküm süren Akkoyunluların bıraktığı tek eserdir. Zeynel Bey Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın oğlu olup, Akkoyunlular ile Osmanlılar arasında cereyan eden Otlukbeli Savaşı’nda (1473 M.) hayatını kaybettiği belirtiliyor. (İLKHA)

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55