,
  • BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C

60 yıllık Kur'an kursu hayali gerçek oldu

60 yıllık Kur'an kursu hayali gerçek oldu
Mardin'in Midyat ilçesinde baba yadigârı 27 yıllık konağı restore ettiren emekli albay Abdurrahman Tural, burayı yatılı kız Kur'an kursu yaptı.

Mardin'in Midyat ilçesinde yatılı kız Kur'an kursu yaptıran bir hayırsever, 60 yıllık hayalinin gerçekleştiğini söyledi.

Ortaçarşı Mahallesi'ndeki 25 kişilik Kur'an kursunun açılışı, Midyat İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen programla gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik konuşma yaptı.

Bilik, "Hacı Abdurrahman ve Hacı Nevin Tural Kız Kur'an Kursu'nun açılışını gerçekleştirdik. Bu kursumuzda 25 kızımız yatılı olarak, bununla birlikte 75 kişi de gündüzlü olarak okuyabilecektir. Hayırsever Tural ailesinden Allah razı olsun. Kursumuz bir ev iken Midyat mimarisine uygun bir şekilde restore edilerek yapıldı. Şu an 2 dersliğimiz hafızlık, bir dersliğimiz de dışarıdan gelip Kur'an öğrenecekler için hazırdır. İnşallah kısa bir süre sonra öğrenci alımına başlayacağız. Burada farklı bir eğitim tekniği de uygulayacağız. Hafızlık ve Kur'an kursunun yanında İslami tedrisat dersi, yani Arapça eğitimi verilecek. İnşallah burada 25 kızımız âlime olarak çıkacak. Hedefimiz odur. Rabbim utandırmasın, bizi hedefimize ulaştırsın. Midyat'ta 3'üncü hafızlık kursumuz oldu. Gerçekten bu mahallenin kursa ihtiyacı vardı." dedi.

Kursun yapım işlerini yürüten Tural'ın şehir planlayıcısı oğlu Mustafa Tural, kursla ilgili teknik bilgileri ve restorasyon sürecini anlattı.

"Mahallemizin Kur'an kursu ihtiyacı vardı"

Dede yadigârı konaklarının restorasyonunu yaklaşık 10 ayda tamamladıklarını bildiren Tural, şunları söyledi: "Çok şükür, açılışını yaptık. Mahallemizin Kur'an kursu ihtiyacı vardı. Bunu giderme adına, yatılı kız Kur'an kursu olarak hizmet verebilecek şekilde restore ettik. Soysal amaçlı olarak kullanılmak üzere Midyat İlçe Müftülüğümüze devrettik. Mahallenin hanımlarına da hizmet vermesi için tam teşekküllü bu kursun Midyat'ımıza, mahallelimize hayırlı olmasını diliyorum."

Midyatlı hayırsever Abdurrahman Tural ise Türkiye'de Kur'an-ı Kerim okumanın yasaklandığı dönemlerde mağaralarda gizlice Kur'an öğrenmeye çalıştıklarını ve o günden beri böyle bir yeri açmanın hayali içinde olduğunu bildirdi.

"Dinimizi, kitabımızı öğrenmek için türlü sıkıntılar çektik"

Geçmişte yaşadıkları zorlukları dile getiren Tural, "Benim böyle bir hayalim vardı. Çünkü ben mağarada gizli bir şekilde Kur'an okudum. Dinimizi, kitabımızı öğrenmek için türlü sıkıntılar çektik ancak rahmetli babamın desteğiyle bugünlere geldik. Çok zor şartlarda öğrendik. Şimdi her şey çok farklı. Bilgiye ulaşmak çok daha kolay. Çok şükür, çocuklarımın da desteğiyle 60 yıllık hayalim gerçekleşti. Rabbimden, bölgemize ve halkımıza örnek ve faydalı olmasını diliyorum. Bu görev sadece belirli kesimin değil. 'Dinim İslam, kitabım Kur'an.' diyen herkesin kıyamete kadar sürecek bu hayır kapısına destek olması gerekir." ifadelerini kullandı.

"Neslimizi yıktıkları yerden tekrar ihya etmeliyiz"

İslam düşmanı zihniyetlerin, Müslüman nesli ahlaki açıdan çökertmeye çalıştığına vurgu yapan Tural, "İslam düşmanı zihniyet sahiplerinin, Müslüman neslimizi ahlaki ve manevi olarak çökertmek için ortaya koydukları ve uyguladıkları tek planları vardı: Kur'an'ı kapatıp, kadını açmak. Bunu, yerli iş birlikçileriyle yapmaya çalıştılar. Bu nedenle bunu tekrar ihya etmeliyiz. Özellikle kadınımızı aslına çevirmemiz lazım. Çünkü toplumun temel taşı aile, ailenin de temel taşı kadındır. Kadın, iyi bir ev hanımı, iyi bir anne ve iyi bir eş olduğu takdirde bütün aile ve dolayısıyla tüm toplum iyi olur. Onun için biz de bu imkânlarımızı kullanarak, bu amaca ulaşmak için inşallah kadınımızı bu şekilde asıl gayesine ulaştıracağız, toplumu yeniden ihya edeceğiz. Rabbim bizi bu yolda hizmetkâr kılsın." şeklinde konuştu.

"Ailem ceberut devletten çok çekti"

27 Mayıs 1960 ve 28 Şubat post-modern darbelerine tanıklık ettiğini belirten Tural, "Kur'an'ı yasaklayan, İslam'a düşmanlık eden zihniyetten çok çektik. 28 Şubat sürecinde çok zahmetler çektik. O dönemde benim emekliliğim gelmişti. O şekilde ordudan ayrıldım. Ancak birçok kardeşimiz, subay ve astsubay arkadaşımız, dindar kişiliklerinden dolayı görevlerinden atıldılar. Bizim ailemiz de ceberut devletten çok çekti. Aklım ereli beri belli bir zihniyetin zulmü altındayız. Neden peki? Çünkü biz Allah'ın emirlerini yerine getirme çabasındayız." dedi.

Yapılan duanın ardından kurs binasının kurdelesi salâvatlarla kesilerek, açılış yapıldı.

500 metrekare kapalı alan üzerinde büyük bir bölümü Midyat'ın katori taşıyla yapılan ve yatakhane, çamaşırhane, derslik, mescit, idare odası, divan odası ile yemekhane gibi bölümlerden oluşan kurs binası, yatılı ve gündüzlü olarak yaklaşık 100 kişiye hizmet verecek.

Açılışa; Bilik'in yanı sıra Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Tevfik Baysal, HÜDA PAR Mardin Milletvekili aday adayı İsa Altunkaynak, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar da katıldı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55