,
  • BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 28 °C
  • Antalya 24 °C

6. Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü İstanbul’da yapıldı

6. Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü İstanbul’da yapıldı
TÜZDER (Tüm Üstün Zekalılar Derneği); İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve ICIE işbirliğiyle üstün zekalı çocuklarımızı, kendilerini dahi çocukların eğitimine adayan dünyanın en önemli eğitimcileriyle buluşturdu.

TÜZDER (Tüm Üstün Zekalılar Derneği); İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve ICIE işbirliğiyle üstün zekalı çocuklarımızı, kendilerini dahi çocukların eğitimine adayan dünyanın en önemli eğitimcileriyle buluşturdu. Renzulli modelini geliştiren Prof. Joseph Renzulli ve Türkiye’nin ABD’deki gururu Prof. Dr. Mehmet Öz ile yapılan sıradışı video röportajlar, Boğazhisar Eğitim Kurumları öğrencilerinin dahiyane projeleri etkinliğe damgasını vurdu.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü’nün konsepti, üstün zekalı çocukların değer algısı ve onlara verilmesi gereken değerleri vurgulamak için “Dahilere Değer” olarak belirlendi.

 

“ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLARA İYİLİK YAPMAYI ÖĞRETELİM”

YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde 5 Mayıs 2018 Cumartesi günü gerçekleşen uluslararası organizasyonun açılışında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Oruç, üstün zekalılarda değerler eğitiminin önemine dikkati çekti. Değerlerimizle var olduğumuzu vurgulayan Doç. Dr. Şahin Oruç, “Değerler olmazsa olmazlarımız. Üstün zekalıdır, her türlü zihinsel becerisi üstündür ama değerleri yoksa bize kötülük olarak da dönebilir. Çocuklarımızı değerlerimizle yetiştirirsek ondan bütün insanlık istifade edecektir. Üstün zekalı çocuklarımızın mutlu olmalarını istiyorsak onlara iyilik yapmayı öğretelim. Bizim dışımızdaki kişilere yaptığımız iyilik bizi daha da mutlu hale getiriyor” dedi.

 

“HER ÖĞRENCİ BİR DEVLETTİR, HER ÖĞRENCİ BİR DÂHİDİR”

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Arslan ise, her öğrencinin bir devlet, bir dâhi olduğunu söyledi. Devletin birkaç manası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Arslan, “Öğrenci bir devlettir. Bir nimet manası vardır. Dahiler büyük bir nimettir. Onları en iyi şekilde değerlendirmek gerek. Nimetten istifade etmek gerekiyor.

 

İkinci olarak da bütün öğrenciler devlettir. Her devletin kendine göre bir iç işleyişi vardır. Önce sınırlar muhafaza edilmesi gerekir. Bizim de dâhilerimizi ve devletimizi muhafaza etmemiz gerekiyor. Yani beyin göçünü engellememiz gerekiyor. Her devletin bir iç işleyişi iç dizaynı vardır. Yapılması gereken bu devleti her yönüyle iyi tanımak olmalıdır. Devletler arasında diplomatik ilişkiler yani iletişim vardır. Bir nota verdiğinizce aynı sertlikte cevap gelir. Öğrenci devletine vereceğiniz notaya dikkat etmek gerekir. Bu durum o devletle, öğrenciyle ilişkimizi düzenleyen bakış açısıdır. Her öğrenci bir devlettir, her öğrenci bir dâhidir” dedi.

 

“BU ÇOCUKLARIN SINIRLARI BELLİ DEĞİL”

TÜZDER Başkanı Tunahan Coşkun ise TÜZDER olarak bu yıl Dahiler ve Üstün Zekalılar Günü’nün altıncısını düzenlemekten mutlu ve onurlu olduklarını söyledi. Coşkun, “Üstün zekalı çocuklarla ilgili kurumlar kuruluşlar olarak yapabileceğimizin en iyisini yapıyoruz. Her zaman desteklerinizi bekliyoruz.

 

Bu çocukların sınırları belli değil. Ben o çocukların yapabileceklerinin en iyisini yaptıklarına eminim. Çocuklar adına hoşgeldiniz diyorum” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

 

TÜZDER’in Türkiye Temsilciliği’ni yürüttüğü ICIE Direktörü ve ULM Univercity Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Taisir Subhi Yamin, “Dahi Çalışanlar&Sıradışı Kariyerler” konulu bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Halil Ekşi, Prof. Mustafa Sami Topçu ve Yrd. Doç. Dr. Ayça Köksal Konik gibi çok önemli isimler de dahi ve üstün zekalı çocukların değeriyle ilgili birbirinden önemli sunumlar yaptı. Sunumlarda, hem eğitimcilere hem de dahi ve üstün zekalı çocukların ailelerine önemli bilgiler aktarıldı.

 

DAHİLER GÜNÜNE ÖZEL DAHİYANE PROJELER

TÜZDER’in; ICIE, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Boğazhisar Eğitim Kurumları’nın işbirliğiyle düzenlediği etkinlikte, STEM (Bilim Teknoloji Mühendislik Matematik) Laboratuvarları’nda yetişen dahi çocuklar da birbirinden iddialı projelerini sergilediler.

 

Minik Mucitler; Otonom, Robot Protez El, Yangın Söndüren Robot, Güneşi İzleyen Solar Pil, Akıllı Ev, Renkleri Ayıran Robot gibi ilginç bilim projeleriyle medyanın karşısına çıktı.

 

Dahiler ve Üstün Zekalılar Gününe İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi), THY (Türk Hava Yolları) ve Hisar İntercontinental Hospital da sponsor olarak destek verdi.

Kaynak: HÜR24 Haber
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55