,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 15 °C

45 derece sıcaklık altında yoğun ‘kurutmalık’ mesaisi harcıyorlar

45 derece sıcaklık altında yoğun ‘kurutmalık’ mesaisi harcıyorlar
Batman’da kış aylarında tüketilmesi amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalık sebzeler, yaklaşık 45 derecelik sıcakta hazırlanıyor.

 

Genelde yurt içine satılan kurutmalıklar kentte yüzlerce kişiye de ek gelir sağlıyor.

Batman’dan, büyük emeklerle hazırlanan biber, patlıcan, kabak gibi sebzeler, Türkiye’nin neredeyse tüm illerine gönderiliyor.

Tohumları temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilen sebzeler, boş bir arazide günlerce kavurucu güneşin altında bekletiliyor.

Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek yurt içindeki birçok şehre satışı gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 45 derecelik sıcaklık altında çalıştıklarını anlatan kurutmalık üreticisi Tahir Fidan, hazırladıkları ürünlerin satışını internet üzerinden sağladıklarını söyledi.

45 derece sıcaklık altında yoğun ‘kurutmalık’ mesaisi harcıyorlar

Tahir Fidan

“Satışımızı internet üzerinden yapıyoruz”

18 yılı aşkın bir süredir kurutmalık işiyle uğraştığını aktaran Fidan, “Bu işi Aydın’da öğrendim. Önceden her şeyi kendimiz ekip kurutuyorduk ama kurutmalıklar çok zamanımızı aldığı için hallerden ürünlerimizi alıyoruz. Burada kabak, patlıcan, dolmalık biber, sivri biber, salçalık kapya biber gibi ürünleri kurutuyoruz. Bamya ve kuru domatesi il dışından alıp satıyoruz. Burada kuruttuğumuz ürünlerin kurutma işi bittikten sonra depolarımıza koyup talep edene internet üzerinden, bir de İstanbul’da bulunan merkezimizde toptan ve perakende satıyoruz.” dedi.

45 derece sıcaklık altında yoğun ‘kurutmalık’ mesaisi harcıyorlar

“Halkın alım gücü bayağı düşmüş durumda”

Kurutmalık işinden 150’nin üzerinde kişinin geçimini sağladığını ifade eden Fidan, şöyle devam etti:

“Beraber çalıştığımız aileler biber için buraya geliyor, patlıcanları ise evlerinde ipe geçirip buraya getiriyorlar. Batman’da aileler bu şekilde kendi ailelerine katkıda bulunuyorlar. Bu sene geçen seneye göre halkın alım gücü bayağı düşmüş durumda. Geçen sene 20 liraya sattığımız ürünü şu anda 50 liraya satıyoruz. Çünkü geçen sene kilosunu 2-3 liraya aldığımız biberin fiyatı şu anda 8-10 lira arasında. Bu şekilde maliyetler uçuk durumda. Mesleğimiz bu olduğu için yapmak zorundayız.”

45 derece sıcaklık altında yoğun ‘kurutmalık’ mesaisi harcıyorlar

Geçen seneye oranla bu yıl kazançlarının en az yüzde 40 düştüğünü vurgulayan Fidan, geçen sene bu zamana kadar 50 bin liralık ürün satıyorken şu anda 20 bin lira bile halen satmadıklarını kaydetti.

45 derece sıcaklık altında yoğun ‘kurutmalık’ mesaisi harcıyorlar

“Yurt dışına ihraç için destek bekliyoruz”

Daha önce 10 ürün alan bir müşterinin şu anda en fazla 3 veya 5 ürün alabildiğine işaret eden Fidan, son olarak şunları söyledi:

“Halkın alım gücü düştüğü için eskisi gibi bol ürün alamıyorlar. Bu süreçte devletten destek bekledik ama herhangi bir destek alamadık. Devlet bize yer ve maddi destek verseydi yurt dışına da ürün gönderme niyetimiz vardı. Tek başımıza bunu yapacak gücümüz yok. Çünkü geçen sene bir milyona hazırladığım ürünü şu anda 3 milyon liraya yapamıyoruz. Bazı arkadaşlarımız Avrupa ve Amerika’ya kuru domates satıyor. Biz de bu şekilde satış yapacaktık ama maddi imkânımız yetmiyor. Devletten talebimiz bize destek çıkmalarıdır.”(İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55