,
  • BIST 9876.23
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 27 °C

2'nci Beytülmakdis Öncüleri Forumu'nda Filistin için ortak çalışma mesajı

2'nci Beytülmakdis Öncüleri Forumu'nda Filistin için ortak çalışma mesajı
Beytülmakdis Öncüleri Derneği tarafından düzenlenen 2'nci Beytülmakdis Öncüleri Forumu, birçok farklı STK temsilcisi, gazeteci, hukukçu ve Filistin gönüllüsünün katılımıyla gerçekleştirildi.

"Öncü Ümmet Kudüs'e Dönüyor" başlığıyla Mevlanakapı Çok Amaçlı Konferans Salonu'nda gerçekleşen program, 2020'de Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda birinci olan Muhammed Yahya Yıldızhan'ın Kur'an-Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Beytülmakdis Öncüleri Derneği Başkanı Muharrem Güneş, Filistin davası için çalışma yapmanın herkes üzerine görev düştüğünü söyledi.

Beytülmakdis Derneği Başkanı Muharrem Güneş

"Filistin davası için planlı bir çalışma yapılmalı"

Filistin için herkesin katılım sağlayabileceği ulusal bir platforma ihtiyaç olduğunu ve organizeli bir şekilde çalışma yapılarak ancak başarıya ulaşılabileceğini belirten Güneş, "Burada yapmak istediğimiz şey birinci safta direnerek bu mücadeleyi sürdüren kardeşlerimize arkadan destek olmaktır. Medya, sanat, eğitim, bilinçlendirme, hukuk, akademi yoluyla bu mukaddes davanın zafere erişmesi için her birimiz bu ordunun birer neferi olmak için hareket etmek durumundayız. Bu üzerimize farzdır. Bugün burada yapmak istediğimiz şey aslında hep birlikte düşmanımızın organizesi karşısında zayıflığımızın, güçsüz görünmemizin nedeni tam olarak organize olamayışımızdır. Filistin davasına olaylar geliştiğinde, Filistin'e bir saldırı olduğunda değil planlı bir çalışma yapmak gerekir. Bu çalışmamız bir plan ortaya çıkarmak, yol haritası oluşturmak anlamımda çok değerli. Eğer organizeli bir biçimde şura, istişare, katılımcı bir anlayışla hareket edersek düşmana karşı zafer elde edebiliriz. Sadece konferanslarla, salonlarda coşkulu programlarla hiçbir şey elde edemeyiz." dedi.

Programa video konferans ile bir mesaj gönderen Hamas Yurt Dışı Sorumlusu Halid Meşal, son dönemde siyonistlerin Filistinlilere yönelik saldırılarını arttırdığını, şiddetin tırmanışa geçtiğini ancak yaşanan sıkıntılara rağmen murabıtların nöbetlerine devam ettiklerini hatırlatarak Türkiye halkından Filistin davasına destek vermeye devam etmelerini talep etti.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların çalışma alanlarına göre; Eğitim ve Bilinçlendirme, Medya Kültür ve Sanat, Hukuk, Akademi, Gençlik ve Öğrenci, Proje ve Mali Komisyon adıyla 6 farklı alanda çalıştay düzenlenerek Filistin davası için yapılması gerekenler konuşuldu.

Av. Gülden Sönmez

Hukuki olarak neler yapılabilir?

Yapılan çalıştay sonrasında Hukuk Komisyonu adına hukuk alanında yapılması gerekenleri sıralayan Hukuk Komisyonu Geçici Başkanı Av. Gülden Sönmez, 19 madde halinde şunları aktardı:

1. İsrail İşgalinin Genel Değerlendirilmesi ve Etkisi

2. Yaşam hakkına yönelik ihlaller

3. İşkence ve kötü muamele

4. Mülkiyet hakkına yönelik ihlaller

5. Mescidi Aksa ve kutsal mekânların hukuki statüsü ve tartışmalar

6. Din ve vicdan özgürlüğüne yönelik ihlaller

7. Yahudi yerleşimcilerin polis ve asker eşliğinde Mescidi Aksa baskınları

8. Çocuklara yönelik ihlaller a. Çocuklara yönelik gözaltılar

9. Eğitim hakkına yönelik ihlaller

10. Sağlık hakkına yönelik ihlaller

11. Kişi güvenliği ve özgürlüğü ihlalleri

12. Kadınlara yönelik gerçekleştirilen şiddet ve ihlaller

13. Adil yargılanma ihlalleri

14. İsrail vizesi ile gelindiğinde gerçekleştirilen ihlaller

15. Örgütlenme Özgürlüğüne Yönelik İhlaller

16. Gazze Ablukası ve ablukanın kırılması için gerekli hukuki girişmeler

17. İfade ve Basın Özgürlüğüne Yönelik İhlaller

18. Ekonomik ve sosyal haklara yönelik ihlaller

19. Filistinli muhacirlerin eve dönüş hakkı başta olmak üzere hukuki sorun ve ihtiyaçları

Prof. Dr. Abdulmutalip Arpa

"Akademik alanda yapılması gerekenler neler?"

Akademi Komisyonu adına yapılması gerekenleri 10 madde halinde özetleyen Akademi komisyonu Geçici başkanı Prof. Dr. Abdlmutalip Arpa, şunları kaydetti:

1. Filistin Akademi Programı web sayfası oluşturulması. (www.filistinakademi.com)

2. Filistin Akademik İletişim Ağı oluşturulması. Filistin ile ilgilenen ve akademi sahası içerisine giren tüm kurum, kuruluş ve kişilere hızlı bir şekilde ulaşabilecek iletişim ağı kurulması.

3. Türk üniversiteleri ve Filistin üniversiteleri arasında akademik anlaşma zeminini sağlamak.

4. Filistin üniversiteleri ile başta Türk ve diğer Müslüman ülkelerin üniversiteleri arasında akademik anlaşmalar sağlamak.

5. Türk üniversitelerinde Beytülmakdis araştırmaları merkezi veya enstitülerinin açılması.

6. İsraili daha iyi tanımak adına İsrail araştırma merkezleri kurulması. Bu çerçevede, başta İbranice dili olmak üzere israilin siyasi, ekonomi, askeri, istihbarat, sosyolojik vs. tüm yönleriyle incelenmesi.

7. Akademik Kudüs haftası bağlamında tüm dünyadan üniversitelerin davet edileceği, akademik çalışmalar düzenlenmesi. (sempozyum, çalıştay vs.)

8. Müslüman olmayan kitlelerinde ilgisini çekmek amacıyla Rachel Corrie gibi çeşitli sembol isimlerin kullanılması. Araştırma merkezlerine, Kudüs haftasına isminin verilmesi.

9. Üniversite ortamında, İsrail tarafından öldürülen akademisyenler, yazarlar, gazeteciler, kadınlar, çocuklar ayrı ayrı ön plana çıkartılarak İsrail vahşetine daha fazla dikkat çekilmesi.

10. Filistin eksenli akademik çalışmaların ve projelerin yapılması ve yayınların teşviki için gerekli uluslararası fon arama çalışmalarında bulunmak. Bu projelerin değerlendirilmesi için uluslararası bir hakem kurulu oluşturmak." (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55