,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C

2019'da Diyarbakır'a evlat nöbeti damga vurdu

2019'da Diyarbakır'a evlat nöbeti damga vurdu
​Diyarbakır'da 2019 yılı içerisinde birçok önemli gelişmeler yaşanırken en dikkat çekici ve gündemini koruyan konu, çocukları PKK tarafından dağa kaçırılan annelerin devam eden evlat nöbeti oldu.

2019 yılı içerisinde siyasetten ekonomiye, eğitimden sağlığa her kategoride önemli gelişmeler yaşandı.

Diyarbakır'da ise başta bölge olmak üzere tüm Türkiye'nin gündemini meşgul eden ve halen haber sayfalarının ilklerinde gündemini koruyan evlat nöbeti haberleri kayıtlara geçti.

Geride bırakılan 365 günlük zaman diliminde Diyarbakır'da yaşanan ve haber sayfalarına taşınan veriler doğrultusunda yaklaşık 55 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda yaklaşık 18 kişi hayatını kaybetti, 225 kişi yaralandı.

Diyarbakır ve bağlı ilçelerde yapılan operasyonlarda aralarında gri listeden arananların da olduğu 20 PKK'lı öldürüldü, 90 PKK, DAİŞ mensubu şüphelisi gözaltına alındı ve bunlardan bir kısmı tutuklandı.

Yine PKK'ye yapılan operasyonlar kapsamında farklı ilçelere bağlı köy ve mezralarda toplamda 90 köyde 6 gün sokağa çıkma yasakları uygulandı.

Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele ve PKK'ye yönelik gerçekleştirilen yaklaşık 40 operasyonda 70 tona yakın esrar ele geçirilirken 83 milyon civarı Hint ve kök kenevirleri imha edildi.

Peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır'da İslami çalışmalar yürüten STK ve yardım kuruluşları tarafından sosyal etkinlikler, yardım çalışmaları, paneller düzenlendi, basın açıklamaları yapıldı.

Bu tür günlük tekrarlanan haberlerin yanı sıra kimi zaman Diyarbakır ve kimi zaman Türkiye gündemini oluşturan başlıklardan bir kısmı ise şunlar oldu:

Ocak 2019

Sebgetullah Seydaoğlu Diyarbakır adaylığını açıkladı

Eski Diyarbakır Milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığını açıkladı.

HÜDA PAR seçimlere katılmayacak

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlere girmeme kararı aldıklarını söyledi.

Silvan İlçe Emniyet Müdürü tutuklandı

Diyarbakır'da düzenlenen tarihi eser operasyonunda, aralarında Silvan İlçe Emniyet Müdürü'nün de bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven tahliye edildi

TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonuyla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle yaklaşık bir yıl önce tutuklanan HDP Hakkâri milletvekili Leyla Güven tahliye edildi.

Artan masraflar yerel gazeteleri vurdu

Diyarbakır'da yayım yapan 9 yerel basın, kurlardaki artıştan dolayı pazar günleri gazete çıkarmama kararı aldı.

Şubat 2019

DTSO'dan Diyarbakır için 13 milyon TL'lik iki proje

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının, toplam değeri 13 milyon 100 bin lira olan 2 projesi onaylandı.

Kaymakamlık mescidinden Risale-i Nur kitaplarını kim ne amaçla kaldırdı?

Diyarbakır'ın Çermik İlçesi Hükûmet Konağı mescidinde bulunan Risale-i Nur külliyatından 11 kitabın kaldırılması, "Bu kitapları kim, hangi amaçla kaldırdı?" sorularına neden oldu.

"Diyarbakır eskisinden daha iyi bir hal alacak"

Sur ilçesindeki inşaat çalışmalarını denetleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır'ın eskisinden daha iyi bir hal alacağını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Diyarbakır'da

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Diyarbakır'da Siyer Sınavı heyecanı yaşandı

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından "O'nu Oku O'nu Yaşa" sloganıyla Türkiye genelinde birçok kişinin katılımıyla düzenlenen Siyer Sınavı, Diyarbakır merkez ve ilçeler dâhil olmak üzere 40'ın üzerindeki okulda gerçekleşti.

Diyarbakır'daki FETÖ davasında karar

Diyarbakır'da, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında yargılanan 3 eski komutan müebbet hapisle cezalandırıldı.

"Masumların kanını döken Sisi ve avenesinden hesap sorulmalı"

Mısır’da 9 gencin idam edilmesi nedeniyle Mustazaflar Cemiyeti tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, "İslam ülkelerinin devlet başkanları, idarecileri zalim Sisi ve onun gibilerin zulmünü durdurmak için harekete geçmelidir." denildi.

387 kişilik memur alımı için yüzlerce metrelik kuyruk oluştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine alınacak 387 kişilik memur alımı için başvuru yapmak isteyen Diyarbakırlılar, başvuru merkezi önünde yüzlerce metrelik kuyruk oluşturdu. Daha sonra yapılan açıklamalarda alımların iptal edildiği belirtildi.

Mart 2019

Peygamber türbelerinin örtüleri serildi

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Hazreti Elyesa ile Hazreti Zülkifl'in türbelerinin örtüleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından serildi.

5 yıllık husumet son buldu

Diyarbakır'da Térkan aşiretine mensup iki aile arasında 5 yıl önce yaşanan husumet, bölgenin ileri gelenlerinin araya girmesiyle son buldu.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan görevden alındı

Diyarbakır'da yaklaşık 3 yıldır İl Milli Eğitim Müdürlüğünü yürüten Hasan Aslan’ın dün akşam saatlerinden görevden alındığı öğrenildi. Aslan'ın yerine Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nde çalışan Genel Müdür Yardımcısı Dr. Feysel Taşçıer atandı.

Kurşunlu Camii ibadete açıldı

PKK tarafından Sur olaylarında yakılarak tahrip edilen tarihi Kurşunlu Camii, Diyarbakır'a gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın katılımıyla Regaib Kandilinde ibadete açıldı.

Diyarbakır-Erbil uçuşları başladı

Diyarbakır'dan Irak Kürdistanı Bölgesinin başkenti Erbil'e karşılıklı uçak seferleri başladı.

Tarım sektörünün bölgedeki en büyük buluşması Diyarbakır'da gerçekleşti

Diyarbakır 10'uncu Tarım ve Hayvancılık Fuarı 2-6 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar Ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Seçim kavgalarında 25 kişi yaralandı

Diyarbakır'ın Kayapınar, Çüngüş ve Kocaköy ilçelerindeki yerel seçimde muhtar adayları ve oy kullanma tartışmaları sebebiyle çıkan bıçaklı, sopalı ve silahlı kavgalarda 25 kişi yaralandı.

Nisan 2019

Diyarbakır'da HDP'nin kutlamalarına soruşturma

Diyarbakır'da HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Adnan Selçuk Mızraklı'nın da katıldığı kutlamalarda PKK propagandası yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

HDP'li adaya KHK gerekçesiyle mazbatası verilmedi

HDP Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Adayı Zeyyat Ceylan'a, KHK gerekçesiyle mazbatası verilmeyince, AK Partili aday, mazbatanın 2'nci en yüksek oyu alana verilmesi gerektiğini savunarak İl Seçim Kurulu'na başvuruda bulundu.

Leopar yavruları görüldü

Diyarbakır'ın Çınar ilçe kırsalında 3 leopar yavrusu görüldü.

DEDAŞ protesto edildi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde elektrik sayaçlarının direğe çıkarılmasını protesto eden mahalle sakinleri, DEDAŞ'a isyan etti.

İlmi tedrisatlarını tamamlayan talebeler icazet aldı

İTTİHADUL ULEMA tarafından düzenlenen merasimle İslami ilimlerde başarı gösteren 38 erkek öğrenciye icazetleri verildi

"Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama" etkinliği yapıldı

Peygamber Sevdalıları Vakfı Diyarbakır İl Koordinatörlüğünün Nevroz Park alanında düzenlediği "Hazreti Peygamberi Anlama ve Sünnetini Yaşama" etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Mayıs 2019

Sur Belediyesi 145 işçiyi işten çıkardı

Diyarbakır merkez Sur Belediyesi önünde toplanan işçiler, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın hemen ardından işten çıkarıldıklarını belirterek, yaşananları protesto etti.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk Diyarbakır'da

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi.

Lice'de 11 muhtar görevden uzaklaştırıldı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 11 mahalle muhtarının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin Lice Kaymakamlığından yapılan açıklamada, derdest olan soruşturma ve kovuşturmalar nedeniyle idari tedbir olarak ilgili mevzuatlar çerçevesinde görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi.

İşletmelere 184 bin TL para cezası kesildi

Diyarbakır'da Ramazan ayı dolayısıyla bir günde bin 405 işletmede yapılan denetimlerde 184 bin 362 TL tutarında 23 idari yaptırım uygulandı.

Haziran 2019

Husumetli aileler barıştırıldı

​Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde aralarında kan davası bulunan Koyun ve Karadeniz aileleri barıştırıldı.

İslami ilimlerini tamamlayan 20 hafize mezun oldu

​Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesi Tepeşehir Neriman Can Kız Kur’an Kursunda hafızlığını tamamlayarak 2,5 yıl İslami İlimler eğitimi alan 20 öğrenci mezun oldu.

Temmuz 2019

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden 4 cami için yıkım planı

Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde kayyum döneminde yapımına başlanılan ve inşaatı halen devam eden 4 camii alanı hakkında HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi meclisi imar değişikliği kararı alarak 4 caminin yıkımını hedefine koydu.

HDP'li belediyeden "sahabe" düşmanlığı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından İyaz Bin Ganem'in adı verilen caddenin isminin değiştirilmesi, yerine ölmüş eski bir PKK hükümlüsünün adının verilmesi kararlaştırıldı.

"Sahabelerin isimleri bölge için bir şereftir"

HDP'li DBB'nin cami ve ardından sahabe hazımsızlığına tepki gösteren vatandaşlar, sahabe isimlerinin bölge için bir şeref olduğunu belirterek bazı kesimlerce bu İslami değerlerin tahrip edilmeye çalışıldığına dikkat çektiler.

Ağustos 2019

Bağlar Belediye Başkanı: Kardeşim görevinden istifa etti

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, son zamanlarda sosyal medyada şahsına ve ailesine yönelik iddialara karşılık olarak kardeşinin belediye başkanlığı yardımcılığı görevinden istifa ettiğini duyurdu.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz vefat etti

Böbrek kanseri teşhisiyle tedavi altına alınan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Onkoloji Hastanesinde vefat etti. Yavuz'un naaşı memleketi Adıyaman'ın Kahta ilçesinde defnedildi.

Peygamber Sevdalıları Diyarbakır'da bayramlaştı

Peygamber Sevdalıları Vakfı Diyarbakır Koordinatörlüğü tarafından Hazreti Süleyman Camii yerleşkesinde düzenlenen bayramlaşma merasiminde İsmaili bir teslimiyetin önemine dikkat çekildi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine kayyum atandı

HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'nın görevden uzaklaştırılmasıyla yerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu kayyum olarak görevlendirildi.

Acılı anne: Bir çocuğumun daha kurban edilmesine izin vermeyeceğim!

İki çocuğu daha önce dağa kaçırılan Hacire Akar, yeni kaçırılan çocuğunun kurban edilmesine izin veremeyeceğini söyledi.

Hacire Anne'nin oturma eylemi sonuç verdi

Diyarbakır'da oğlunun HDP tarafından dağa kaçırıldığını belirten annenin, HDP il binasının önünde başlattığı oturma eylemi sonuç verdi ve Hacire Anne, evladına kavuştu.

Eylül 2019

Diyarbakır'da "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliği düzenlendi

Diyarbakır'da çocuklara yönelik Hazreti Süleyman Camii yerleşkesinde düzenlenen "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliği, renkli görüntülere sahne olurken, etkinlik büyük ilgi gördü.

Bir anne daha HDP önünde eylem başlattı

Diyarbakır'da, çocuğunun dağa kaçırıldığını belirten bir anne daha HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı.

HDP'nin Diyarbakır il ve ilçe örgütlerine soruşturma

Diyarbakır Başsavcılığı, HDP'nin il ve ilçe örgütleri hakkında soruşturma başlattı. Savcılıktan yapılan açıklamada, "Çocuklarının kandırılarak PKK terör örgütüne katılmasını sağladıkları iddia edilen HDP il ve ilçe yöneticileriyle ilgili adli soruşturmalar başlatılmıştır." denildi.

Camilerin yıkım kararları iptal edildi

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde, inşaat halindeki camilerin yıkımına yönelik alınan karar iptal edilerek söz konusu alanların "Dini tesis alanı" olarak kullanılmasına devam edilmesine karar verildi.

MAZLUMDER Diyarbakır Şubesini yeniden açtı

Daha önce aralarında Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu 16 şubesinin kapatılmasına yönelik karar alan Mazlum-Der, Diyarbakır’daki şubesini yeniden açtı.

Sivil aracın geçişi sırasında patlama: 7 ölü, 10 yaralı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde sivil ormancılık yapan bir firmanın işçilerini taşıyan aracın geçişi sırasında yaşanan patlamada 7 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Bakan Soylu PKK saldırısında katledilenlerin cenaze törenine katıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında PKK'liler tarafından yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu hayatını kaybedenlerin cenaze törenine katıldı.

Kulp Belediye Başkanı gözaltına alındı

Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kulp Belediye Başkanı gözaltına alındı.

İŞKUR’a yoğun başvuru

Diyarbakır'da İŞKUR’un Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 2 bin işçi alımı yapacağını duyurması üzerine, kurumun önünde yüzlerce metrelik kuyruk oluştu.

Ekim 2019

Bismil Belediyesinin HDP'li başkanı gözaltına alındı

Bismil Belediyesi'nin HDP'li Başkanı Gülşen Özer ve Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Ayaz, düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

İTTİHADUL ULEMA "4’üncü Âlimler Buluşması" düzenlendi

İTTİHADUL ULEMA tarafından Diyarbakır’ da 19-20 Ekim’de "4’üncü Âlimler Buluşması" gerçekleştirildi.

"Diyarbakır’da 55 işletme halkın sağlığını tehdit ediyor"

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı kontrollerde, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretim yapan işletmeler arasında, Diyarbakır’daki 55 kebap salonunun olması dikkat çekti.

HDP'li 4 belediyeye daha kayyum atandı

Van'ın Erciş ilçesi belediyesi ve Diyarbakır’da HDP’li Kayapınar, Kocaköy ve Bismil ilçe belediyelerine kayyum atandı.

Selçuk Mızraklı tutuklandı

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, terör soruşturması kapsamında tutuklandı.

Diyarbakır'daki spor kulüplerine 5 milyon 200 bin liralık destek

Uluslararası Sur Yarı Maratonu tanıtım programında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır'daki amatör spor kulüplerine toplamda 5 milyon 200 bin liralık destek vereceklerini söyledi.

Kasım 2019

300 bin fidan dikildi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "Geleceğe Nefes" sloganıyla 81 ilde eş zamanlı düzenlenen 11 milyon fidanın toprakla buluşturulması etkinliği kapsamında Diyarbakır'da da 300 bin fidan dikildi.

3 ilçe ve bir beldeye kayyum görevlendirildi

Diyarbakır'ın Merkez Yenişehir ve Hazro, Şırnak'ın İdil ile Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesi belediye başkanları, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı.

5 ilçeye hizmet edebilecek tesis üretime başladı

Bağlar Belediyesine ait, 5 ilçeye hizmet edebilecek kapasitede, yıllık 600 bin ton sıcak asfalt üretebilen asfalt plenti ve kırma eleme tesisi üretime başladı.

İLKHA'nın gündeme getirdiği hastane kavşağında çalışmalara başlandı

Yapılan şikayetler üzerine İLKHA'nın gündeme getirdiği hastane kavşağında çalışmalara başlandı.

Aralık 2019

Hatice anne, PKK’den kurtulan oğluyla görüştü

HDP Diyarbakır İl Binası önünde aylardır evlat nöbeti tutan anne Hatice Ceylan, PKK tarafından kaçırılan oğlu Cafer Ceylan’a kavuştu.

HÜDA PAR 7’nci yılını kutladı

"Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet" şiarıyla siyaset sahnesine çıkan HÜDA PAR, 7’nci kuruluş yıldönümünü düzenlediği programla kutladı.

Sur Belediye Başkanı gözaltına alındı

Diyarbakır'ın HDP'li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin gözaltına alındı.

Sur Kaymakamı Çiftçi kayyum olarak görevlendirildi

HDP'li Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin'in gözaltına alınmasının ardından yerine Kaymakam Abdullah Çiftçi görevlendirildi.

Rehberlik hizmeti verilen camilerde 3 turist Müslüman oldu

Diyarbakır'da tarihi mekanlarda turistlere yardımcı olmak, doğru ve güvenilir bilgi vermek amacıyla İl Müftülüğü tarafından başlatılan rehberlik hizmetinden bu yana 3 yabancı turist Müslüman oldu.

HDP'li Sur Belediye Başkanı Buluttekin tutuklandı

İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınan HDP'li Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Filiz Buluttekin, 'Terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla tutuklandı.

Hüsniye anne PKK'den kaçan kızıyla buluştu

HDP Diyarbakır İl Binası önünde aylardır evlat nöbeti tutan anne Hüsniye-Hüseyin Kaya çifti, HDP tarafından PKK'ye gönderilen Mekiye Kaya, ailesine kavuştu. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55