,
  • BIST 9079.97
  • Altın 2307.524
  • Dolar 32.3445
  • Euro 35.0629
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”

Veysi DEMİR

4 Ocak 1961 günü 5953 sayılı yasa değiştirilerek, ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan ve düzenleyen 212 sayılı kanunun Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak günü, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971’deki askeri müdahaleden sonra ülkemizde, gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ”10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi ve öyle kutlanmaya devam ediliyor.

Başka meslektaşlarımızın gündeme getirdiği görüşlere ben de katılıyorum. “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” ibaresinden “çalışan” ifadesi çıkarılmalıdır. Patron baskısı ve farklı gerekçelerle işsiz kalan gazetecileri de kapsaması düşüncesiyle “10 Ocak Gazeteciler Günü” olarak kutlanması gerektiğine inanıyorum.

Gün vesilesiyle kutlamadan ziyade basın ve basın emekçisi meslektaşlarımızın sorunlarını konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki, ülkemizde yaşanan ekonomik zorluklar her sektör gibi basın sektörü ve çalışanlarını da etkiliyor. Bu cümleden olarak: Gazetecilerin çalışma şartları konusunda ciddi adımlar atılmalıdır. İletişim Başkanlığı, BİK ve ilgili bakanlık; çalışan gazeteciler, muhabir ve yazarlara mesleklerini icra etmeleri noktasında maddi ve manevi olarak destek sağlamalıdır. Tek geliri aboneler ve kurumların vereceği reklam-ilan olan yerel gazetelerin kaliteli yayın yapmalarını beklemek ütopyadan öteye geçmeyecektir. Maddi olarak ayakta kalamayan gazeteler kepenk kapatma zorunda kalıyor. Maddi sıkıntı içinde olan basın sektörü ayakta kalabilmek, çalışanlar da geçimlerini temin için ek iş yapmak zorunda kaldıkları gibi, bazen de “Basın Meslek İlkeleri” ne aykırı bir şekilde kurumlar ve iş adamlarıyla etik olmayan diyalog ve iş ilişkilerine giren meslektaşlarımızı üzülerek görüyoruz. Basın meslek örgütleri de, caydırıcılık, yaptırım güçleri ve yetkileri olmadığından gerekli ayıklamayı yapamıyorlar.

Bir başka sorun da, genelde basının sorunları denilince nedense sadece gazetelerin ve sahiplerinin, gazeteci denilince sadece gazete sahiplerinin akla gelmesi gibi büyük bir paradoksla karşı karşıyayız. Bu vaziyet yerelde daha çok karşımıza çıkıyor.

10 Ocak dolayısıyla sağ olsunlar neredeyse mesaj ve mail atmayan ve bugünü kutlamayan siyasiler, kurumlar, STK, meslek örgütleri kalmadı. Bazı yerlerde de, nezaket gösterilip basın kuruluşları ziyaret ediliyor. Hepsine teşekkür ediyoruz lakin gazetecilerin durumunu, ahvalini soran yok. Sorunları neler? Ne haldeler? Diye soran kimse yok? Birçok meslektaşımız işsiz veya işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya iken çözüm üretme yerine, salt kutlama mesajları yayınlamanın bir esprisi yok.

Basın zayıf olursa asıl işlevini olan; toplumun bilgi edinme ve haber alma ihtiyacını karşılamanın yanında, toplumsal bilincin oluşması, halkın bilinçlendirmesi ve aydınlatması, yapılan hizmetleri topluma yansıtması, kamuoyu oluşturma, yeri geldiğinde yanlışları gündeme taşıyarak yetkilileri uyarma görevlerini yerine getiremeyecektir. Klasik tabirle toplumun gözü, kulağı ve dili olan basın mensuplarının ekonomik ve sosyal hakları korunma altına alınmalı, çalışma şartları iyileştirilmelidir.

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle “Medya çalışanlarına destek verilmeli” başlığıyla bir mesaj yayımlayan Batman Basın Konseyi Başkanı Ercan Arslan, medya sektörünün dünyada ve ülkede yaşanan ekonomik sorunlardan en ağır şekilde etkilendiğini belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sektörün varlığını sürdürebilmesi için ham madde girdilerinden kaynaklanan darboğazın aşılması için çalışmalar yapılmasını bekliyoruz. Devlet mutlaka medya çalışanlarına karşılıksız destek vermelidir. Kaynakları daralan yerel medya deyim yerindeyse artık yoğun bakımda. Basın sektörü, buna rağmen çalışmalarına ve mücadelelerine kararlılıkla devam ediyor. Gazeteciliği meslek edinmiş fikir işçilerinin sorunlarının çözümüne her alanda katkı sunulmalıdır...”

Son olarak yazılı medyanın yanında dijital ve mobil iletişim önemli kazandığı günümüzde “İnternet Haberciliği” ile ilgili geç te olsa adım atıldı. 5187 Sayılı basın kanununda ekim ayında yapılan değişikliklerle “İnternet Haberciliği” ile ilgili düzenleme yapıldı. 1 Nisan 2023 te yürürlüğe girecek yasa ile BİK, haber sitelerine de resmi ilan ve reklam verilebilecektir. Bu yasa sonrası gazetecilerde özellikle dijital çağa ayak uydurma noktasında gerekli adımları atmalıdırlar.

Yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” dolayısıyla tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum.

Selam ve dua ile...

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55